Står du midt i flytterodet og skal til at rykke fra den gamle lejlighed i nyt hus? Eller er du på jagt efter en ny lejlighed, der er bedre placeret i forhold til dit studie eller din arbejdsplads? Det kan også være, at du går og drømmer om et sommerhus eller en feriebolig, som du kan nyde godt af i sommersæsonen?

Uanset hvilken type boliginvestering du måtte have i tankerne, er det på tide at tage et grundigt kig på din privatøkonomi. Der er nemlig rigtig mange vigtige beslutninger, overvejelser og forbehold af økonomisk karakter, du bør gøre dig, når du står over for en så stor investering.

For mange kan det forekomme helt uoverskueligt at finde hoved og hale i. Kan du nikke genkendende til dette? I så fald er du landet det rette sted. I dette korte indlæg får du tre gode råd til, hvad du med fordel kan være opmærksom på, når du skal finansiere din kommende bolig eller dit lejemål.

Bliv venner med din økonomi – og undgå RKI som fjende

Det første råd kan måske synes meget lavpraktisk, men ikke desto mindre er det ekstremt vigtigt. Det handler kort sagt om, at du skal blive ”venner” med din økonomi forstået, således du skal kende godt til og få styr på din økonomiske tilstand. Når du skal låne penge til en ejerbolig, er det et krav, at du har indgående kendskab til dine privatøkonomiske forhold.

Fysiske banker stiller højere krav end online låneudbydere, da du her typisk skal have foretaget en kreditvurdering og blive erklæret ”kreditværdig” for at optage lånet. Kravene er ofte mindre (eller ikke eksisterende) ved online lån, hvilket dog som regel betyder, at du heller ikke kan låne lige så høje pengesummer.

Allervigtigst er, at du får beregnet dit rådighedsbeløb, får styr på – eller rettere afviklet – eventuel gæld samt ikke mindst ultimativt undgår at ende som dårlig betaler i RKI-registret, da dette har stor betydning for dine (fremtidige) lånemuligheder.

Lån til indskud – et boost til privatøkonomien

Det andet gode råd, som du potentielt kan drage fordel af, omhandler dine muligheder for at søge om lån til indskud. Dette kan være en super god mulighed for dig, der står og mangler penge lige nu og her til at finansiere indskuddet til din nye lejebolig. Er du studerende og under uddannelse, kan privatøkonomien ofte været presset, og derfor kan et sådan lån udgøre et vigtigt boost, der giver dig et ekstra økonomisk råderum.

Markedet boomer med den ene online låneudbyder efter den anden, og her er det vigtigt at være opmærksom på de forskellige krav, gebyrer og lignende, som de hver især har. Der kan være betydelige penge at spare fra tilbud til tilbud. Undersøg desuden også dine muligheder for at modtage tilskud til dit boligindskud fra kommunen.

Research betaler sig bogstaveligt talt – indhent flere lånetilbud

Det sidste gode finansieringsråd omhandler selve boliglånet, hvis du påtænker at investere i andels- eller ejerbolig. Det kan nemlig bogstaveligt talt betale sig at gøre sig lidt grundig research på markedet – både i forhold til banker og konkrete lånetilbud. Lad være med bare at gå med den første og den bedste løsning, men forhold dig afsøgende og kritisk til de mange muligheder. Indhent flere lånetilbud, så du kan sammenligne. På den måde kan du sikre dig det mest favorable lån.